Cele trei comori

👉Preambul

Acest articol se bazeaza pe ceea ce am invatat de la Master Yu de-a lungul a 8 ani de zile, in diverse seminarii si sesiuni publice sau private, atat online cat si offline. Textul este in cea mai parte propria mea experienta cu Sundao ISM (Metoda Somatica Integrala), iar prezenta ghilimelelor marcheaza chiar vorbele lui Maester Yu. Practic, vorbim de perceptia si intelegerea pe care o am, atat cat mi-a permis educatia mea occidentala, despre o cunoastere coreeana straveche oferita de un profesor unic si original.
Mintea umana este in general limitata, dar atunci cand un vestic incearca sa inteleaga si sa explice orientul, rezultatul este cel putin distorsionat, daca nu gresit. Prin urmare, nu pretind ca sunt detinatorul adevarului si nici nu vreau sa impun cititorului intelegerea mea. Am insa o dorinta si o speranta in acelasi timp. Dorinta este sa impartasesc cat de mult pot din ce stiu, chiar daca exista riscul sa folosesc concepte gresite, interpretari eronate sau simplificari excesive. Iar speranta este ca aceasta impartasire sa ajute cititorul aducand lumina si claritate in situatii concrete de viata.
 
👉Principii
Traim intr-o luma plina de energii de diverse tipuri si densitati, fiind expusi la ele, transformandu-le si transmitandu-le in acelasi timp. Fiintele umane sunt receptori si transmitatori de “ganduri, idei, opinii si credinte” sub forma de energie acordata la starea noastra interioara, care poate fi una de pace si fericire, entuziasm, indoiala, depresie, frica etc. Cum transmiterea energiei este secventiala si intr-un moment dat suntem doar intr-o anumita stare interioara, stare pe care o avem este extinsa invizibil in jurul nostru. Extinderea are loc nu numai in proximitatea fizica, dar si la distanta, in toata lumea, catre oameni pe care ii cunoastem sau nu. Ceea ce primim inapoi va fi in acord cu ceea ce radiem constient sau inconstient. Cu toate acestea, va veti intreba fireste, de ce daca fac bine, primesc totusi reactii neplacute? Un raspuns simplu ar fi ca, in adancul fiintei tale, este posibil sa nu iti doresti sau nu iti placa sa faci acel bine. Daca esti sincer cu tine insuti, asta ar insemna ca faci lucruri impotriva vointei tale. Alt raspuns simplu ar fi ca situatiile neplacute sau provocatoare (din punct de vedere emotional, fizic, relational, sentimental etc.) au loc cu scopul de a te transforma si a deveni o versiune mai buna a ta, prin eliminarea distantei dintre ce iti doresti tu si ce iti ofera viata in acest moment. Master Yu numeste o astfel de situatie un contrast, in loc de „trauma”, „vinovatie”, „dorinta compulsiva sau aversiune” care au o incarcatura grea si o vibratie mai joasa. Contrastul reprezinta un instrument util pentru cresterea personala si merita detaliat intr-un articol separat.
Revenind la transmiterea de “ganduri, idei, opinii si credinte”, o alta conceptie des intalnita in anumite surse este aceea ca universul ne oglindeste gandurile si actiunile. Master Yu are insa o idee, care dupa parerea mea, este mai cuprinzatoare si mai puternica, anume aceea ca universul vine in sprijinul gandurilor si actiunilor tale. Cu alte cuvinte, nu este vorba despre tine impotriva universului, incercand din greu sa ajungi la o stare de bine, sa o mentii si sa stralucesti. Este vorba despre universul care te sprijina indiferent ce decizie iei si ce energie transmiti. Daca stralucesti, stralucire va fi in jur; daca te chinui, mai mult chin va veni spre tine; daca eziti, vei avea parte de ezitari de la cei din jur etc. Indiferent ce decizi sa fii sau sa faci, vei primi sprijin prin intermediul relatiilor sau parteneriatelor cu cei din jur, pentru a se amplifica efectul deciziilor tale. Dupa parerea mea, asta inseamna iubire care exista in univers: sprijinirea ta neconditionata. Ce este bine si rau din perspectiva noastra nu este neaparat bine si rau la scara mai larga a universului. Din punctul de vedere al universului, lucrurile doar sunt. In acelasi timp, indiferent cat de mici putem parea comparativ cu intreg universul, noi suntem capabili sa ne facem viata cat de usoara si frumoasa ne dorim. Aceasta este practic o invitatie de a trai viata cu discernamant, tinand cont de ceilalti si tratandu-i cu respectul oferit unor parteneri egali. In aceasta viziune, practica Sundao ISM este o invitatie de a fi „conducatorul, creatorul si stapanul” vietii tale. Practica este constituita din posturi, miscari, tehnici de respiratie si meditatii care te sprijina sa iti cultivi cele trei comori (descrise in paragrafele ce urmeaza) si sa devii un conductor mai bun de energie. In fine, dar nu in cele din urma, un pilon central pentru Sundao ISM este idea de Spatiu Interior (Inner Space), care deasemenea merita un articol dedicat. Spatiul Interior reprezinta adevarul tau, care iti dezvaluie ce este bine pentru tine, independent de ce considera parintii, copiii, prietenii, societatea sau oricine altcineva ca ar fi bine.
 
👉Localizare si descriere
Mai multe traditii spirituale vorbesc despre puncte sau zone ale corpului uman in care este concentrata transmisia de energie. Sistemul celor 7 chakre este unul dintre ele, dar diverse surse mentioneaza chiar zeci sau sute de puncte prin care se face schimbul de energie la suprafata corpului. In Sundao ISM, cele trei comori reprezinta un sistem de stocare si transfer de energie localizat in abdomenul inferior, piept si frunte.
In zona abdomenului inferior este localizata energia abundentei. Cultivarea acestei energii sta la baza sanatatii fizice si capacitatii de a gasi resurse interioare. Experienta de „a avea suficiente resurse” (timp, spatiu, bani, creativitate etc.) construieste o fundatie solida pentru manifestarea abundentei in viata ta si pentru increderea ca o poti crea si mentine. Asa cum este descris intr-unul dintre principii, sa radiezi din interior abundenta este o invitatie pentru univers sa permita si sa dezvolte sursele acestei abundente pentru tine.
In mijlocul pieptului este localizata energia iubirii. Aceasta energie este responsabila de trezirea inimii tale, permitandu-ti sa te manifesti in toate relatiile tale cu acceptare, iubire, sensibilitate, delicatete, blandete, bunatate, compasiune. Indiferent de cei cu care esti in relatie (tu insuti/insati, oameni pe care ii cunosti sau nu, animale sau plante), modul in care se manifesta energia iubirii in piept este modul in care aceasta energie este amplificata si sprijinita din exterior.
In zona fruntii este localizata energia cunoasterii. Cultivarea acestei energii iti permite sa ai o perspectiva si o intelegere asupra aspectelor vietii tale mai larga decat opiniile si credintele tale. Cunoasterea aduce claritate in gandirea ta, astfel incat sa vezi „dincolo de toate iluziile” create de minte. Claritatea combinata cu inspiratia si intuitiile care devin tot mai dese te pot conduce spre o noua viziune asupra vietii tale.
Cele trei zone de mai sus sunt interconectate intre ele. Dezvoltarea energiilor asociate nu este o invitatie spre a fi lipsit de actiune, ci mai curand spre a face practica Sundao ISM (asa cum veti vedea mai jos), dar in acelasi timp sa decizi si sa actionezi in viata de zi cu zi in perfect acord cu adevarul tau interior, cu ceea ce consideri tu ca este benefic pentru tine. Poate fi vorba despre o schimbare de cariera (de la specialist in IT la terapeut), deschiderea unui nou birou in alt oras sau o privire sincera asupra ta a relatiei tale de cuplu, astfel incat sa discuti fara frica orice sursa de dezacord. In acelasi timp, poate fi vorba de o rutina zilnica de 20-30 de minute de meditatie, intarzierea pentru o ora a unui meeting deja programat fara sa stii de ce, intelegerea si acceptarea motivelor pentru care copilul tau se poarta intr-un anumit fel sau de un zambet adresat vanzatorului in magazin.
 
👉Cum se simte
Ani la randul l-am auzit pe Master Yu spunand „energia abundentei, iubirii si cunoasterii, fiecare cu senzatia ei specifica”. Am procesat mental aceste cuvinte fara sa simt sau sa-mi propun sa simt aceste energii. Nu mi-am propus, dar la un moment dat le-am simtit. Pentru practicantii unui sport, este exact ceea ce experimentezi cand inoti, patinezi, schiezi, te cateri sau practici orice alt sport si folosesti o anumita tehnica pe care ai invatat-o si o reproduci in miscarile tale, dar fara sa o simti cu adevarat. Asta se intampla pana la un moment dat cand tehnica devine integrata in corpul tau fizic si o simti ca fiind naturala.
Pentru mine, energia abundentei este o senzatie placuta in abdomen, ca si cum, in interiorul tau ar dogori bland, fara flacara vizibila, un jaratec de carbuni incinsi. Este o energie care se raspundeste in abdomen ca si cum acesta ar fi cuprins treptat de jaratec. Energia iubirii este un fel de entuziasm si euforie discreta, un fel de palpitatie usoara pe care o simti in piept. Prima data am simtit aceasta senzatie in copilarie atunci cand ziua urmatoare plecam intr-o calatorie pe care mi-o doream. Era o combinatie de freamat in piept combinat cu nerabdare, care uneori se extindea asupra intregului meu corp. Energia cunoasterii este probabil cea mai dificil de descris si cred ca este inca si mai dificil sa devii constient de ea. Este o senzatie de conectare a ta cu intregul care exista in jur, ca si cum corpul tau se topeste si difuzeaza in mediul inconjurator, fie el apartamentul plin de mobila si diverse alte obiecte, natura salbatica sau orice alt loc in care te-ai afla. Pentru mine, este foarte similara senzatiei pe care o aveam in copilarie cand aveam febra mare si eram cumva detasat de corpul meu si il priveam de la distanta, dar in acelasi timp eram prezent si in corp. In acel moment eram in acelasi timp atat in interiorul cat si in exteriorul corpului meu. Ca o metafora pentru minte, interpretez aceasta cunoastere ca si cum m-as uita la lucruri sau situatii particulare atat din perspectiva personala, limitata in timp si spatiu, cat si din perspectiva mai larga si cuprinzatoare a intregului, fara limite de timp si spatiu. Senzatiile descrise mai sus raman subiective. De exemplu, Irina simte energia abundentei ca o senzatie de sprijin neconditionat, iubirea ca un senzatie indestructibila de apartenenta la intreg si cunoasterea ca o raza laser clara precum cristalul, care ajunge la esenta lucrurilor.
Aceste senzatii specifice celor trei tipuri de energie se afla tot timpul in corpul nostru in anumite doze. In functie de situatia in care te afli, una sau mai multe dintre ele sunt activate si devin distincte si detectabile. Daca lucrez la un proiect care imi place, de obicei simt energia iubirii impreuna cu cea a abundentei pentru a sprijini eforturile mele. Daca trec printr-o situatie dificila, pot folosi energia cunoasterii pentru a obtine intelegerea ca ceea se intampla acum este doar temporar si benefic pentru evolutia mea, combinat cu putina energie a iubirii pentru toti cei implicati si energia abundentei pentru a putea hrani proiectul cu resurse interioare. Si exemplele pot continua.
 
👉Cum se cultiva cele trei comori
Practica Sundao ISM nu presupune rezistenta fizica si nici posturi perfecte. Le poti executa cat de bine poti, iar in combinatie cu o respiratie corecta, sunt foarte eficiente pentru a aduce mai multa abundenta, iubire si cunoastere in viata ta. Cu toate astea, cea mai dificila este disciplina de a face ceva zilnic doar pentru tine, pentru cinci pana la douazeci de minute. Poate fi o serie de posturi, 21 de plecaciuni, o scurta meditatie pentru a te conecta cu Spatiul Interior, o respiratie in liniste sau cu muzica de relaxare sau orice altceva este lipsit de efort si iti aduce satisfactie personala.
Pana cand capeti un minim de experienta, poti participa la practica de grup care se organizeaza in fiecare joi de la 19 sau la unul din seminariile periodice organizate in weekend. De obicei, aceste seminarii constau in doua sesiuni a cate trei ore fiecare. O alternativa pot fi sesiunile private pentru care se poate face programare.
Uneori, viata poate fi prea stresanta sau coplesitoare, astfel incat este nevoie de o interventie speciala, inainte de orice practica. In acest caz, o sesiune Sundao ISM de curatare si echilibrare a energiei poate fi de un real ajutor.
Daca simti ca ai nevoie de sustinere pentru a capata o noua perspectiva asupra vietii tale, Irina si cu mine suntem incantati sa-ti spunem mai multe despre cum iti poti gasi propriul ritm.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>