Despre superficialitate

Zilele trecute am avut o discutie despre ce inseamna superficialitatea si cum o simt eu. Pe masura ce discutia a avansat, au iesit la iveala intelesuri ale acestui cuvant la care nici nu ma gandisem vreodata.

Mereu am asociat superficialitatea cu ideea de a face lucrurile de mantuiala, de dragul de a spune ca ai realizat ceva, iar eu am fost multi ani o perfectionista, am pus suflet si multa energie in lucrurile pe care le aveam de facut, chiar si in cele care nu-mi faceau nicio placere. Cu toate astea mi se spunea uneori ca sunt superficiala sau ca as fi putut sa lucrez cu mai mult simt de raspundere, ceea ce ma surprindea de fiecare data si ma lasa fara cuvinte.

Tot discutand despre superficialitate s-a conturat ideea ca ea apare in relatiile noastre atunci cand nu suntem prezenti, ci ascultam de dragul de a raspunde, de unde si rezultanta ca nu ai cum sa auzi si sa intelegi ce spune persoana din fata ta, nu te poti conecta la ea pentru ca nu esti prezent acolo, ci traiesti intr-un moment trecut sau viitor, preocupat de gandurile tale. Si atunci am inteles ca de fapt superficialitatea e lipsa de prezenta in momentul aici si acum.

Adica mintea mea e altundeva, preocupata de orice altceva, dar nu de acest moment si implicit apare incapacitatea de a asculta cu adevarat. Inseamna sa presupui ca ai inteles si sa muncesti in baza a ce ai presupus, adica sa realizezi un lucru facut de mantuiala, cum s-a intamplat si in cazul meu.

In plus, superficialitatea atinge un punct si mai profund, cand o manifestam cu noi insine, fata de noi insine, cand nu putem sa ne conectam la nevoile noastre, nu suntem capabili sa le identificam si nici sa le respectam/implinim. Cred ca asta e superficialitatea care doare cel mai tare, cand o vezi clar pentru prima oara si vezi cum ai considerat ani la rand ca e in regula sa traiesti si asa, la un job neplacut, intr-o relatie nebenefica, cu un program haotic. Da, ai fost superficial cu nevoile tale si ai trait pe pilot automat.

Am ramas cu intelegerea ca daca vrei sa poti trai cu sens e nevoie sa te uiti atent la superficialitatea ta si sa incepi sa o observi in actiune, adica pe masura ce se manifesta. Observarea aduce tot mai multa prezenta aici si acum. Astfel devii mai prezent in viata ta si in tot ce se intampla in jur, in mediul tau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>